Wiosna to idealny czas na wzbogacenie swojego przydomowego ogrodu o rośliny owocujące. Krzewy oraz drzewka owocowe w swoim ogrodzie lub na działce to najlepszy sposób na uzyskanie soczystych i pysznych owoców bez dodatku chemii. Warto stawiać na popularne odmiany, które doskonale czują się w klimacie kraju, ale koneserzy ciekawostek botanicznych mogą spróbować swoich sił w uprawie roślin mniej znanych. Krzewy owocowe można sadzić wiosną do gruntu, a w niektórych przypadkach jeszcze w tym samym roku zbierze się pierwsze plony.
Krzewy owocowe, które warto mieć w ogrodzie
Topową rośliną owocującą jest borówka amerykańska. Warto wybierać odmiany, które są plenne i zaczynają owocować wcześnie. Borówka amerykańska ma niewielkie wymagania wobec stanowiska, gleba jednak powinna być lekko kwaśna, ciepła oraz żyzna. Te krzewy owocowe wchodzą bardzo wcześnie w okres owocowania, dlatego pierwsze plony można zebrać już w kolejnym roku po posadzeniu rośliny. Drugą rośliną, którą warto mieć w swoim zielonym zakątku, jest porzeczka czarna. Owoce zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, a sama roślina jest praktycznie bezobsługowa.
Maliny z własnego ogrodu pachną i smakują niesamowicie. Rośliny urosną praktycznie wszędzie, wystarczy zapewnić im słoneczne stanowisko. Maliny mogą powtarzać owocowanie, co pozwala cieszyć się ze smaku owoców aż do pierwszych przymrozków. Podobnym krzewem owocowym jest jeżyna — odmiany bezkolcowe ułatwiają zbiory owoców i są bezpieczne dla dzieci oraz dla zwierząt.
Nietypowe i mniej znane krzewy owocowe
Miłośnicy nowinek botanicznych często pragną mieć w swoim ogrodzie nietypowe gatunki oraz odmiany roślin. Świetnie sprawdzą się malinotruskawki — owoce wyglądem przypominają maliny, ale smakują jak truskawki. Jeszcze większym wyzwaniem jest krzew owocowy — migdałowiec jadalny. Roślina nie jest łatwa w uprawie, ale przy odpowiedniej pielęgnacji wydaje pyszne owoce.
Oryginalne krzewy owocowe to sposób na poznanie nowych smaków lub udekorowanie ogrodu i zachwycenie swoich gości. Bardzo dobrze prezentują się białe truskawki ananasowe lub jagody kamczackie. Jagoda kamczacka bardzo wcześnie dojrzewa, owoce są silnie wydłużone i mają charakterystyczny cierpki, lekko kwaskowaty posmak. Ciekawą rośliną jest również dereń jadalny. Plonuje bardzo obficie, doskonale radzi sobie w klimacie Polski i wydaje smaczne owoce, które nadają się na nalewki oraz na przetwory. Mniej znane są też jagody goji — czerwone, kwaśne jagody pojawiają się latem na gałązkach krzewu. Są bardzo zdrowe i mają nietypowy smak.