Najlepsze wino owocowe zrobimy z wiśni – głęboka barwę i wspaniały aromat to jego atuty. Wino z jabłek jest łagodne w smaku.
Wino owocowe jest bardzo smacznym napojem. Jest ono serwowane na weselach, przyjęciach czy podawane jako napój do eleganckich obiadów czy kolacji. Jeżeli mamy na nie chęć, możemy je kupić, ale dużo taniej wychodzi samodzielne przygotowanie takiego napoju. Jest to dodatkowe zajęcie, jeżeli mamy nadmiar czasu, możemy też to traktować jako bardzo ciekawe i relaksujące hobby.
Jeśli postanowimy przygotować własne wino owocowe, musimy najpierw sprawdzić, czy posiadamy odpowiednie do tego procesu warunki. Ważne jest miejsce, gdzie postawimy balony fermentacyjne czy gąsiory, posiadanie potrzebnego sprzętu i akcesoriów oraz czas, który możemy poświęcić temu zajęciu. Wino tak naprawdę robi się samo, lecz raz na jakiś czas musimy je dosłodzić czy przelać.
Ostatnią rzeczą, którą powinniśmy wiedzieć to sposób, w jaki wino zrobić, poniżej przepis na dwa wina – wino z wiśni i wino z jabłek.
Wino z wiśni
Wino z wiśni (więcej dowiesz się o nim tutaj: https://naszewino.pl/wino-z-wisni) jest jednym z najsmaczniejszych win owocowych. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 10 kilogramów wiśni
- 3 kilogramy cukru
- 2 litry wody
- drożdże winiarskie
- pożywkę
- klarowin
Dodatkowo będziemy potrzebować:
- gąsior o pojemności 15 litrów
- korek gumowy
- szklankę i rurkę fermentacyjna
- gumową rurkę zakończona szklaną rurką do ściągania wina
Jeżeli mamy wszystkie te rzeczy to należy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.
Jak po kolei zrobić wino owocowe?
Na sam początek wszystkie wiśnie musimy wydrylować, następnie wsypać do dużego wiadra lub garnka i zasypać 1 kg cukru, możemy też przykryć naczynie ścierką. Owoce tak pozostawić na 1 dzień po to, żeby wiśnie puściły trochę soku. Musimy przygotować 2l wody oraz wlać je do garnka, zagotować i do wody wsypać 2 kg cukru tak, aby cukier się rozpuścił oraz należy odstawić do wystygnięcia.
Następnie należy przygotować gąsior, który musimy dokładnie wymyć i wyparzyć. Później do gąsiora wrzucić wszystkie wiśnie. Jeżeli już wszystkie wiśnie i powstały przez ten czas sok znajdą się w butli powinniśmy wlać wcześniej przygotowaną wodę z cukrem
Kolejną rzeczą, którą powinniśmy zrobić to dodanie pożywki do zawartości gąsiora, trzeba pamiętać, żeby stosować się do instrukcji znajdującej się na opakowaniu, a każda firma ma inną.
W kolejnym etapie przygotowywania naszego wina z wiśni jest dodanie do gąsiora przygotowanych drożdży. Wszystko musimy dobrze wymieszać poprzez wstrząsanie gąsiorem.
Gdy wszystkie powyższe kroki zostaną wykonane trzeba zatkać gąsior gumowym korkiem z dziurką, w którą wkładamy szklaną lub plastikową rurkę fermentacyjną, do której z kolei wlewany odrobinkę wody. Zostawiamy naczynie z winem na jakiś czas, obserwując je.
Jeżeli zauważymy, że przez rurkę nie przechodzą już bąbelki dwutlenku węgla możemy zlać wino, a pozostałą na dnie miazgę wyrzucić. Następnie do tego samego, lecz opróżnionego już z miazgi gąsiora wlewamy zlane wino i dodajemy klarowin.
Później gąsior ponownie zatykamy korkiem i wstawiamy rurkę. Odstawiamy wino, żeby pracowało. W tym etapie robi się ono klarowne.
Wino z jabłek
Jednym z najpopularniejszym win owocowych jest wino z jabłek (zajrzyj także na: https://naszewino.pl/wino-z-jablek). Przygotujemy je z następujących składników:
- 20 kg jabłek, czyli około 10 litrów soku jabłkowego,
- 5 lub 6 kilogramów cukru
- 6 litrów wody,
- drożdże winiarskie
- pożywka dla drożdży
Narzędzia potrzebne nam w tym procesie:
- balon o pojemności 20 litrów
- korek do balonu
- rurka fermentacyjna
- lejek do balonu
- pojemnik fermentacyjny
- cukromierz winiarski
- zestaw do obciągu wina
W przypadku naszego przepisu na 10l wina, przygotuj balon fermentacyjny na 20l.
Pierwsze co powinniśmy zrobić to dokładnie umyć jabłka oraz usunąć z nich pestki oraz gniazda. Następnie musimy wycisnąć z nich sok.
Kolejnym krokiem jest dodanie do soku wcześniej przygotowanej matki drożdżowej lub w przypadku drożdży aktywnych, należy dodać je do ciepłej wody z cukrem. Instrukcja użycia takich drożdży, jest zawsze dołączona do opakowania drożdży.
Kolejnym naszym zadaniem będzie przygotowanie syropu cukrowego do wina. Jest to nic innego niż mieszanka wody z cukrem. Należy zrobić go z 4 litrów wody i 3 kilogramów cukru.
Musimy pamiętać, że wodę należy podgrzewać w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, jednak wcale nie musi to być wysoka temperatura, możemy robić to w średniej temperaturze, ale przez nieco dłuższy czas. Jak już syrop ostudzi się należy dodać go do balonu przy użyciu lejka.
Na koniec balon należy zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną.
Wino po krótkim czasie powinno zacząć pracować, a w przeciągu kilku miesięcy będzie się nadawało do konsumpcji.